top of page

SEHARI DALAM KEHIDUPAN PENGURUS RESTORAN

Dylan Chew

Jan 19, 2022

Dari luar, kadangkala kakitangan restoran nampaknya kerja pengurus restoran adalah sesuatu yang mudah dilakukan dan tanpa berfikir secara mendalam, mereka rasa meraka pun boleh memohon jawatan supervisor ataupun Pengurus restoran. Tetapi, realitinya adalah pekerjaan seorang pengurus restoran meliputi banyak aspek dan ia juga ada banyak "paperwork" berserta dengan tanggungjawab yang berat dan bukanya "senang" seperti yang ramai orang fikirkan. Mari kita lihat satu hari dalam kehidupan seorang Pengurus Restoran.

Hari dimulakan dengan pengurus bangun memastikan bahawa dia kelihatan terbaik, kerana seorang pengurus perlu menunjukkan contoh kepada kakitangan dan memberi kesan dan impressi yang baik kepada pelanggan. Untuk menyediakan restoran untuk dibuka pada waktu makan tengah hari, pengurus bermula pada 10.30.

Masuk ke tempat kerja, mereka melihat sekeliling dan memastikan bahagian depan restoran kelihatan terbaik. Pembersih akan berada di dalam, jadi restoran kelihatan baik-ini adalah apabila pengurus restoran sering melihat bulat dan berasa bangga dengan jawatan yang mereka telah bekerja, kerana ramai yang bermula sebagai pelayan dan dedikasi mereka memberi mereka peluang untuk memperoleh kedudukan yang mereka ada sekarang.

Pengurus kemudian akan pergi menemui kakitangan dapur. Chef mengendalikan dapur dengan baik tetapi pengurus masih perlu memastikan bahawa dia mempunyai segala-galanya seperti tahap kakitangan dan masalah stok seperti penghantaran lewat—kerana inilah tanggungjawab yang terletak padanya – seorang pengurus. Dimana seseorang kakitangan menelefon dan memberitahu bahawa dia dalam keadaan tidak sihat, pengurus memindahkan salah seorang kakitangan dari seksyen depan restoranya untuk bekerja di dapur. Semua kakitangan mempunyai banyak kemahiran yang berbeza, kerana adalah penting untuk memastikan mereka mempunyai pelan sandaran untuk kemungkinan sedemikian.

Dia kembali ke seksyen depan estoran dan melihat tempahan hari ini. Sekumpulan lapan orang mempunyai tempahan makan tengah hari, jadi dia menyampaikan maklumat ini kepada ketua pelayan yang kemudiannya meletakkan meja dengan sewajarnya. Sebelum restoran dibuka, pengurus memberi taklimat kepada kakitangan tentang apa yang istimewa dan orang yang telah menempah. Dia kemudian membuat pemeriksaan kesihatan dan kebersihan untuk hari itu, seperti memeriksa pintu keluar kebakaran adalah jelas dan carta suhu semuanya lengkap. Kakitangan mengambil tempat mereka sebelum dibuka. Tempoh makan tengah hari berjalan lancar, restoran mempunyai banyak tempahan dan beberapa bilik masuk, dan semua orang nampaknya pulang kenyang dan gembira.

Walaupun restoran tutup masa petang (3pm ke 5:30pm) tapi kerjanya masih diteruskan, kerana pengurus perlu meneliti semua kertas kerja untuk restoran, contohnya, invois perlu sepadan dengan stok dan buku perlu dilihat untuk akauntan minggu depan. Dia juga melihat jadual kakitangan kerana bulan-bulan musim panas akan sampai tidak lama lagi dan beberapa kakitangan telah menempah cuti pada masa itu.

Pengurus kemudiannya perlu bersiap sedia untuk petang itu, memeriksa sama ada loji mempunyai wang yang mencukupi sebelum bank ditutup, bahawa restoran dipenuhi dengan bahan perasa dan bahawa kakitangan dapur gembira. Mereka kemudian bersedia untuk memula kerja sekali lagi, petang itu panjang dan ada aduan tentang menunggu kerana mereka kekurangan kakitangan, tetapi pelanggan gembira dengan tawaran diskaun. Sikap diplomatik sentiasa cara terbaik dalam pekerjaan ini kerana perniagaan akan sentiasa mahu pelanggan mengesyorkan mereka. Apabila petang berakhir, pengurus mengucapkan terima kasih kepada kakitangan atas kerja keras mereka—suatu bahagian penting dalam pengurusan. Kemudian mereka keluar rumah bersedia untuk hari lain.

bottom of page