top of page

NAIK PANGKAT DARI PELAYAN KE PENGURUS RESTORAN DENGAN CEPAT - 4 PETUA PENTING

Kelly Hussain

Dec 2, 2021

Jika anda kurang pengalaman hospitaliti tetapi berminat dengan industri perkhidmatan F&B sebagai pilihan kerjaya, maka anda pasti ingin mengetahui cara untuk dinaikkan pangkat daripada pelayan kepada penyelia, kepada akhirnya menjadi pengurus dengan pantas.

Anda tidak akan menemui jawatan yang lebih baik untuk bermula daripada sebagai pelayan di mana tugas seperti menjawab telefon dan membuat tempahan, untuk memberi salam dan tempat duduk serta melayan tetamu, anda akan menjadi pakar dalam memastikan pelanggan gembira dan mengekalkan ketenangan anda sendiri di bawah tekanan kerja harian.

Walaupun ada banyak yang kekal sebagai pelayan selama bertahun-tahun, ramai profesional hospitaliti mempunyai aspirasi yang lebih besar. Pelayan biasanya mahu naik pangkat, beralih daripada peranan pelayan, kepada jawatan pelayan bar, penyelia restoran, penolong pengurus dan akhirnya peluang menjadi Pengurus. Jika anda mendapati diri anda di kalangan mereka, pertimbangkan cadangan berikut untuk mendapatkan kenaikan pangkat pertama anda.

1. Mulakan dengan sikap yang hebat
Kerja di restoran memang susah. Anda bekerja pada awal pagi, lewat malam dan hujung minggu, berdiri sepanjang masa, dan sering berurusan dengan pelanggan yang tidak sabar yang kurang sopan dengan permintaan mereka. Jika anda akhirnya ingin dinaikkan pangkat daripada jawatan pelayan, anda perlu membuktikan kepada pengurus anda bahawa anda boleh menjadi ceria, mesra dan suka menolong walaupun dalam keadaan yang paling teruk. Ini termasuk menunjukkan kebaikan dan belas kasihan kepada rakan sekerja dan penyelia anda apabila mereka juga mengalami hari yang sukar.

2. Mengekalkan etika kerja yang boleh dicontohi
Hadir tepat pada masa kerja (atau lebih awal) setiap hari. Bertanggungjawab atas sebarang kesilapan yang anda lakukan dan bersedia untuk belajar daripadanya. Minta maklum balas pengurus dan rakan sekerja anda dan terima cadangan untuk penambahbaikan dengan sopan. Ambil syif tambahan apabila mereka ditawarkan dan masuk ke mana-mana yang anda boleh—sama ada itu bermakna membantu membersihkan dan mengemas meja atau mengambil isi semula minuman untuk pelanggan apabila pelayan mereka sibuk. Bila anda lebih berdedikasi dan membantu yang lain, lebih besar kemungkinan pengurus anda akan melihat potensi kemajuan anda.

3. Belajar seberapa banyak yang anda boleh—di dalam dan di luar tempat kerja
Langgan penerbitan industri dan ikuti berita terkini tentang arah aliran. Apabila boleh, hadiri pameran perdagangan dan acara restoran yang berkaitan. Mulakan perbualan dengan pengurus anda tentang perkara yang anda pelajari ialah cara terbaik untuk menarik perhatiannya dengan minat anda terhadap industri restoran. Semasa anda melakukannya, minta Pengurus anda untuk peluang menjalankan latihan dalam bidang restoran yang berbeza di mana anda boleh memfasihkan diri, daripada mengambil inventori di bar kepada stok berputar di dapur – Ingat, sesiapa yang paling berkebolehan dan berilmu di semua bidang dalam sesebuah restoran akan mendapat peluag terbaik untuk dinaikkan pangkat.

4. Pastikan pengurus anda tahu anda mahukan kenaikan pangkat
Pengurus bukan pembaca minda mistik jadi sebaik sahaja anda mula kerja sebagai pelayan beberapa bulan, pastikan anda memberitahunya bahawa anda berminat untuk meningkatkan prestasi anda. Perbualan ini ialah peluang terbaik untuk mengingatkan pengurus anda tentang pencapaian anda setakat ini (seperti menyumbang kepada tahap kepuasan tetamu yang lebih tinggi atau mengurangkan masa menunggu) dan untuk meminta pandanganya tentang cara membuat langkah seterusnya untuk meningkatkan prestasi kerja anda.

bottom of page