top of page

Minat Memasak dan ingin menjadikannya sebagai Kerjaya di Malaysia? Inilah caranya

Chef B.S. Rahman

Dec 17, 2021

Adakah anda berminat atau sangat berminat untuk belajar tentang masakan dan dunia kulinari tetapi tidak pasti sama ada ia mempunyai laluan kerjaya yang stabil di Malaysia? Teruskan membaca untuk lebih memahami laluan untuk pilihan kerjaya ini.

Adakah anda berminat atau sangat berminat untuk belajar tentang masakan dan dunia kulinari tetapi tidak pasti sama ada ia mempunyai laluan kerjaya yang stabil di Malaysia? Teruskan membaca untuk lebih memahami laluan untuk pilihan kerjaya ini.

Dalam menghadapi cabaran yang dibawa oleh pandemik Covid-19, industri perkhidmatan makanan terus berkembang maju. Banyak restoran telah beralih kepada penyelesaian digital, sama ada melalui aplikasi penghantaran makanan atau mendigitalkan perkhidmatan mereka sendiri. Ini bermakna masih terdapat banyak peluang pekerjaan dalam industri; oleh itu, ia adalah masa yang baik untuk meneruskan laluan kerjaya dalam penyediaan makanan.

Walaupun kita menghadapi keadaan sosio-ekonomik normal baharu, pekerja penyediaan makanan masih merupakan salah satu pekerjaan paling penting dalam industri perkhidmatan makanan. Berikut adalah pengenalan kepada dunia penyediaan makanan untuk memberi anda semua maklumat yang anda perlukan sebelum membina laluan kerjaya anda sebagai pekerja penyediaan makanan.


APAKAH SEBENARNYA KERJA SEORANG PENYEDIAAN MAKANAN?

Pekerja penyediaan makanan melakukan semua kerja awal yang diperlukan supaya dapur dapat berjalan lancar sepanjang hari. Semua restoran, kedai makan, rangkaian makanan segera dan tempat makan lain mengikut proses langkah demi langkah sebelum menghidangkan makanan. Seorang pekerja penyediaan makanan memulakan keseluruhan proses dengan menyediakan semua bahan untuk tukang masak dan penyelia makanan. Dengan Pembinaan keperluan asas ini untuk seluruh kakitangan dapur, seorang pekerja penyediaan makanan memainkan peranan yang sangat berharga. Pekerjaan ini juga boleh membawa kepada laluan kerjaya yang bermanfaat.

Pekerja penyediaan makanan memenuhi banyak tugas rutin seperti yang diarahkan oleh chef dan tukang masak, termasuk:
- Memotong atau mengisar daging, ayam, makanan laut dan protein lain mengikut ukuran dan isipadu yang betul
- Menghiris dan memotong sayur-sayuran
- Menyediakan makanan sejuk dan campurkan bahan untuk salad
- Memantau suhu makanan dan memastikan penyimpanan semua bahan dengan betul
- Meletakkan dulang makanan pada pemanas makanan
- Memastikan kawasan kerja dan pinggan mangkuk bersih dan disanitasi sebelum memasak dimulakan


GAJI PURATA

Purata gaji pekerja penyediaan makanan di Malaysia ialah RM 7.50 sejam. Kadar yang diberikan sebahagian besarnya bergantung pada tahap pengalaman. Orang yang mempunyai pengalaman berbulan-bulan atau bertahun-tahun dalam perkhidmatan makanan boleh mengharapkan gaji yang lebih tinggi, sampai setinggi RM 19 sejam.


APAKAH LALUAN KERJAYA SEORANG PENYEDIAAN MAKANAN?

Sama seperti pekerja penyediaan makanan memulakan proses kerja di dapur, pekerjaan ini juga boleh menjadi permulaan kerjaya yang bermanfaat dalam industri perkhidmatan makanan. Ramai pekerja penyediaan makanan berpindah ke jawatan yang lebih tinggi di dapur, seperti Assistant Cook atau Line Cook.

Pekerja penyediaan makanan yang menunjukkan peningkatan hebat secara konsisten dalam tempoh beberapa tahun malah boleh mengambil jawatan pengurusan pada masa hadapan. Menjadi chef atau penyelia makanan yang baik memerlukan pengetahuan lengkap tentang keseluruhan proses kerja di dapur. Tiada cara yang lebih baik untuk menguasai kerja dapur selain daripada memulakan kerjaya anda pada permulaan keseluruhan proses kerja dapur.

Peringkat rendah (1-3 tahun pengalaman)
- Penolong Dapur / Pembantu Dapur
- Busser
Peringkat pertengahan (4-8 tahun pengalaman)
- Penolong Tukang Masak (Assistant Cook)
- Tukang Masak Line (Line Cook)
Peringkat senior (8 tahun atau lebih)
- Pengurus perkhidmatan makanan
- Chef Sous (Sous Chef)
- Ketua tukang masak (Head Chef)


APAKAH KEMAHIRAN ASAS YANG DIPERLUKAN UNTUK MENJADI PEKERJA PENYEDIAAN MAKANAN?

Pekerja penyediaan makanan perlu mempunyai atau mempelajari beberapa kemahiran asas dapur, seperti:
- Kemahiran pisau
Mengendalikan peralatan makanan seperti pemproses makanan, penghiris, pengisar, pengisar dan termometer dapur
- Kebersihan dan sanitasi keseluruhan
Memiliki kemahiran teknikal ini pastinya satu kelebihan. Walau bagaimanapun, terdapat penyewa kemahiran lain yang dicari dalam pekerja penyediaan makanan:
a. Perhatian kepada perincian
Kerja dapur adalah mengenai ketepatan. Dengan ini, anda seharusnya dapat mengikuti semua arahan dengan betul, termasuk sukatan yang betul dan bahagian makanan yang akan anda sediakan. Anda juga harus dapat menjaga kebersihan kawasan kerja pada setiap masa.
b. Stamina
Penyediaan makanan boleh menjadi kerja yang membebankan fizikal. Ia selalunya melibatkan pemotongan beberapa ketul daging atau kumpulan besar sayur-sayuran. Lebih ramai pelanggan restoran mendapat dalam mana-mana hari tertentu, lebih besar beban kerja. Anda mesti mempunyai tenaga dan stamina fizikal yang diperlukan untuk berada dalam bidang kerja ini.
c. Kerjasama berpasukan
Setiap ahli dapur mempunyai tugas masing-masing. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat majlis khas apabila ahli tertentu memerlukan bantuan tambahan dan anda mesti bersedia dan boleh membantu apabila diminta. Kakitangan dapur harus berfungsi sebagai satu unit, itulah sebabnya penting untuk mempelajari kemahiran tambahan semasa kerja, sekiranya anda perlu menaganti syif atau menolong seseorang rakan kerja.


LATAR BELAKANG PENDIDIKAN

Tiada ijazah kolej atau pengalaman kerja terdahulu diperlukan untuk menjadi pekerja penyediaan makanan. SPM atau PT3/PMR tahap sekolah menengah biasanya cukup, bersama-sama dengan kesediaan dan minat untuk belajar dan mengikuti arahan.

Semua latihan yang anda perlukan akan dilakukan semasa bekerja. Bagi pekerja penyediaan makanan kali pertama, latihan boleh berlangsung beberapa minggu. Ia melibatkan bermula sebagai pembantu dapur, di mana anda mempelajari sanitasi asas dan peraturan keselamatan tempat kerja. Semasa anda membiasakan diri dengan pengendalian makanan asas, anda akan beralih secara beransur-ansur kepada penyediaan makanan sambil anda mempelajari kemahiran pisau.

Penyediaan makanan akhirnya boleh membawa kepada kerjaya sebagai pembantu tukang masak atau tukang masak line. Untuk meningkatkan peluang anda bergerak maju di dapur, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk mengambil kursus kulinari. Terdapat banyak sekolah masakan di Malaysia yang boleh membantu menambah pengetahuan dan teknik kepada pengalaman dan latihan semasa bekerja anda.


BAGAIMANA MENULIS RESUME PEKERJA PENYEDIAAN MAKANAN

Jika anda memohon kerja pekerja penyediaan makanan pertama anda, resume anda harus menekankan kemahiran insaniah anda, semangat untuk kerja dapur dan kesediaan untuk belajar. Anda perlu menyerlahkan ini segera dalam objektif kerjaya anda.

Jika anda tidak mempunyai pengalaman dapur profesional sebelum ini, anda boleh memetik beberapa pengalaman peribadi di bawah "hobi dan minat". Perkara yang penting ialah memberi gambaran kepada pihak majikan tentang betapa komited anda terhadap kerja ini.

bottom of page