top of page

3 SEBAB KENAPA MENJADI BARTENDER ADALAH ANTARA PEKERJAAN TERBAEK

Danny Lim

Dec 18, 2021

Anda pernah ke bar atau restoran dimana anda melihat seseorang bartender berseronok dengan pelanggan mereka. Selain bekerja dari peluang untuk mempamerkan kreativiti seseorang dalam seni pembuatan koktel dan minuman, terdapat faedah lain untuk menjadi seorang bartender.

Anda pernah ke bar atau restoran dimana anda melihat seseorang bartender berseronok dengan pelanggan mereka. Selain bekerja dari peluang untuk mempamerkan kreativiti seseorang dalam seni pembuatan koktel dan minuman, terdapat faedah lain untuk menjadi seorang bartender. Jika anda mempunyai minat dan kemahiran untuk melakukannya, berikut adalah beberapa sebab yang tidak dapat dinafikan menjadi bartender adalah pekerjaan yang hebat.

ANDA SENTIASA DAPAT BERSOSIALISASI
Orang ramai datang ke bar setiap hari, jadi anda sentiasa dapat bergaul dan berborak dengan orang. Anda dapat bertemu dengan semua jenis orang yang berbeza dan dapat menyelami semua jenis perbualan menarik yang berbeza. Anda juga tidak pernah tahu jenis hubungan yang akan anda wujudkan dengan orang yang anda temui. Anda mungkin membuat sambungan rangkaian “contact” yang hebat yang mungkin memberi peluang pekerjaan atau perniagaan di masa hadapan, rakan baharu, atau malah mencari cinta dalam hidup anda.

ANDA DAPAT TIPS
Di samping gaji setiap hujung bulan, kebanyakan pelanggan akan memberi tip kepada anda untuk perkhidmatan anda. Kebiasaanya, lebih baik perkhidmatan anda, lebih baik tip yang diberi. Ini memberi anda potensi pendapatan yang besar. Anda mungkin membawa pulang gaji seminggu penuh hanya dalam satu malam Jumaat yang sibuk selepas semua tip yang anda dapat.

ANDA TIDAK PERLU IJAZAH
Apabila anda memohon untuk menjadi bartender, majikan tidak akan bertanya tentang ijazah anda. Walaupun anda tidak memerlukan ijazah kolej tradisional untuk menjadi seorang bartender, ia akan menjadi satu kelebihan untuk mempunyai pendidikan kursus mixology. Ini akan memberi anda pengetahuan formal yang anda perlukan untuk menjadi bartender yang selamat dan berjaya. Tetapi jika ada majikan yang sudi memberi latihan, hampir semua perkara dan ilmu yang perlu anda ketahui sebenarnya berada di belakang bar apabila menyajikan minuman kepada pelanggan.


Penggajian bartender di seluruh negara diunjurkan berkembang 10% dari 2014 hingga 2019. Kadar ini lebih cepat daripada purata untuk semua pekerjaan lain. Tidak hairanlah semakin ramai orang mahu menjadi pelayan bar. Anda boleh bertemu orang, mendapatkan tip, dan latihan ABC adalah jauh lebih menarik daripada belajar untuk ijazah kolej. Berseronoklah dalam pengembaraan baharu anda sebagai bartender!

bottom of page