top of page

"Waiter/Waitress - RM1500 ke RM3000 bergantung pengalaman". Macam mana nak dapat RM3000 dan bukan RM1500

Kelly Hussain

Nov 25, 2021

Pernah tak mendapati diri anda melayari iklan kerja Pelayan Restoran dan kemudian melihat iklan yang menyenaraikan julat gaji, contohnya sebagai "RM1,800 hingga RM3,000 (Bergantung pada pengalaman)"? Bolehkah pengalaman 1 atau 2 tahun benar-benar membuat banyak perbezaan, atau adakah ada faktor lain yang boleh membantu?

Jawapannya ialah ya, ada faktor lain yang boleh membantu merapatkan jurang gaji itu, serta membantu anda mendapatkan lebih banyak tip di sisi juga.
Berikut ialah beberapa petua utama untuk bagaimana anda boleh menjadi pelayan yang lebih baik dan menyediakan perkhidmatan pelanggan yang lebih baik untuk merapatkan jurang gaji itu dengan lebih cepat.

1 – MILIKI SEGERA IMPRESSI PERTAMA DENGAN SENYUMAN
Walaupun anda mungkin bosan mendengar klise yang sama diulangi lagi, memang benar: Impressi pertama penting, terutamanya kepada pelanggan di restoran.
Bahasa badan anda akan menetapkan nada keseluruhan interaksi, jadi mulakan dengan SENYUMAN. Dari sebelum menyebut perkataan helo lagi, pastikan ekspresi anda menyampaikan mesej bahawa anda gembira melihat pelanggan berjalan memasuki pintu. Tetapi perlu diingat, kunci untuk mencipta impressi atau kesan pertama yang hebat ialah senyuman yang ikhlas. Senyuman yang tulus menunjukkan bahawa anda mengambil berat.


2 – HORMATI PELLANGAN
Sebaik sahaja pellangan berjalan masuk pintu dan anda telah menunjukkan senyuman anda, berikan ucapan selamat datang. Bersikaplah hormat apabila menyapa pelanggan individu; gunakan "tuan," "puan," dan "cik."
Secara statistik terbukti bahawa apabila pelanggan berasa tidak dihormati oleh mana-mana organisasi atau syarikat, ia adalah pencetus "butang panas". Hasil tinjauan terhadap 1,000 pengguna menunjukkan bahawa 75 peratus responden mengatakan bahawa perasaan tidak dihormati akan menyebabkan mereka mengelak daripada berniaga dengan pertubuhan atau syarikat itu lagi. Dalam dunia makan kasual pantas F&B, ia hanya mengambil masa beberapa saat untuk membuatkan pelanggan yang masuk berasa dihormati. Malah, keempat-empat petua yang disebutkan di sini memfokuskan pada satu tema biasa tetapi penting: menunjukkan hormat terhadap pellangan.
Kemungkinannya sangat kecil untuk pellangan berpaling dan pergi ke tempat lain selepas menerima ucapan yang membuatkan mereka berasa dialu-alukan dan dihormati.

3 - TERUS BERTINDAK DENGAN CEPAT, TETAPI BERSOPAN
Di restoran kasual pantas F&B, di mana tetamu/pellangan menghampiri kaunter untuk memesan, pengambilan pesanan harus dianggap sebagai lanjutan daripada ucapan. Pelanggan masih berdiri, belum lagi selesa atau dah "duduk," boleh dikatakan.
Selepas mengalu-alukan pelanggan, tanya dengan sopan sama ada mereka ingin mencuba item menu baharu tertentu yang sedang anda promosikan, jika berkenaan. Penghantaran yang ceria mengekalkan cadangan pantas ini daripada berasa mendesak kepada pelanggan.
Teruskan dengan bertanya sama ada mereka bersedia untuk memesan — pastikan anda terus tersenyum. Meletakkannya sebagai soalan boleh tolong mengelakkan tekanan kepada mereka untuk membuat keputusan dengan cepat tetapi ianya akan memulakan proses untuk pellangan mula memikirkan apa yang nak dipesan.

4 - DENGAR SEKATA
Mengambil pesanan dan perkhidmatan yang betul memerlukan anda mendengar dengan perinci. Jika mereka memesan hanya dengan menyebut nama item, pastikan anda bertanya kepada mereka apa-apa soalan berkaitan yang mungkin berkaitan untuk mengambil pesanan itu dengan betul, walaupun mereka tidak terfikir untuk memberikan maklumat tersebut.
Sama ada anda bertanya apakah topping yang mereka suka pada item itu atau cara mereka mahu memasaknya, soalan susulan menunjukkan bahawa anda mengambil berat tentang pengalaman mereka dan hidangan itu akan disesuaikan mengikut keinginan mereka. Dan ingat untuk membuat hubungan mata, kerana apabila anda melakukannya, pellangan anda merasa bahawa anda sebenarnya adalah pendengar yang perinci dan baik.


bottom of page